Az épület története

Goldberger Ferenc, textilkereskedő 1785-ben Óbuda belvárosi részén a Lajos utcában kékfestő manufaktúrát alapított. A 18. századi lakóházak törzsépületei köré épült gyár 200 éves működése alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert. A kis családi műhelyből az ország egyik legnagyobb textilgyára lett.

A Goldberger család nagy értékű támogatást nyújtott a 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc résztvevőinek, amiért a szabadságharc leverése után termékeiket elkobozták és hadisarcot kellett fizetniük. 1857-ben Ferenc József is felkereste a gyárat és kifejezte, hogy „megbocsátott” a cégnek a szabadságharc idején tanúsított magatartásáért. A család 1867-ben nemesi címet kapott és felvehették a Buday előnevet.

A 20. században Goldberger Buday Leó a magyar textilipar korszerűsítésében rendkívüli szerepet vállalt. Az Goldberger-gyár elnök-vezérigazgatója, a Gyáriparosok Országos Szövetségének (GYOSZ) igazgatója, a Magyar Textilgyárosok Országos Egyesületének elnöke, a Magyar Külkereskedelmi Intézet igazgatósági tagja, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsosa, illetve felsőházi tag volt. 1944-ben a Gestapo elfogta és zsidó származása miatt koncentrációs táborba hurcolta, ahol életét vesztette. A gyárat a II. világháború után államosították, majd 1992-ben a szovjet piac összeomlása miatt csődbe ment.

Az ingatlan rehabilitációja 1998. novemberben indult. Az elhagyatott gyár a hatalmas magánberuházásoknak köszönhetően hosszú évek után megtelt élettel. Dr. Pátkai Róbert kitűnő elképzeléseinek és kitartó munkájának köszönhetően Golipark néven Óbuda egyik legszebb loft irodatömbjévé fejlődött.
A Golipark loftjai és többfunkciós irodái most főként alkalmazott művészetekkel foglalkozó és kreatív tevékenységet folytató vállalkozásoknak adnak otthont.